Ecsetek kiválasztása

E

Sokan, akik önállóan végeznek javításokat a lakásban, ugyanazt az ecsetet használják különböző típusú munkákhoz. Nem is sejtik, hogy sokféle ecset létezik, és minden festési típushoz választhat egy speciális eszközt.

Áttekintésünkben a különböző típusú ecsetekről fogunk beszélni, és megértjük a céljukat.

Ecsetek típusai

Fly kefék (KM, lendkerék) nagyméretű kerek kefék, amelyek természetes szálakból készülnek szintetikus szálak hozzáadásával. Egy ilyen kefe átmérője 60-65 mm, a szőrszálak hossza legfeljebb 180 mm. A légkefék nagy felületek festésére, mosásra vagy meszelésre használhatók. Ellenállnak az oldószereknek, jól tolerálják a hőmérséklet-változásokat és a páratartalmat. A lendkerék szálai a festés során kissé meghajlanak, de elég gyorsan kiegyenesednek. A légykefe azért is kényelmes, mert hosszú nyél rögzíthető rá, és nehezen elérhető felületeket festhet.

Makréla ecsetek (KMA) – négyszögletes vagy kerek típusú ecsetek, amelyek ragasztó vagy kazeinfesték felhordására szolgálnak a felületre. Az átmérő 120-200 mm között változik, a sörtehossz 100 mm. A kefék sörtéi azonos mennyiségű természetes szálból (lószőr) és nejlonból állnak. Ez lehetővé teszi a festék- vagy ragasztóréteg egyenletes eloszlását a felületen.

Kilincses ecsetek (KR) kisméretű, kerek ecsetek fa ablakok vagy 25-55 mm átmérőjű csövek festésére szolgálnak. A sörték természetesek, kiváló minőségűek, rövid nyélre rögzítve.Ennek az ecsetnek a sajátossága egy üres középpont, amely hozzájárul a festék felhalmozódásához. Az ilyen ecsetet általában kerek ecsettel hívják.

Paneled kefék (FKF) kis kefék durva sörtékkel és kényelmes nyéllel, akár 18 mm átmérőjűek, kerekek vagy laposak. Úgy néz ki, mint egy festő ecsetje. Az ilyen ecsetek a festék pontos felvitelére használhatók korlátozott kis területen, a kontúrok körvonalazására, vonalak rajzolására stb.

Fűtőkefék – speciális ecsetek nehezen hozzáférhető helyekre való festék felhordásához – radiátorok, falhoz közeli csövek és más hasonló felületek.

Fuvolakefe (KF) – lapos, széles kefe, 25-100 mm átmérőjű, kényelmes nyéllel. Természetes anyagokból készült, alkalmas a festési folyamat közbeni foltok eltávolítására.

Sík kefe (SF) egy teljesen szintetikus kefe. Mint minden szintetikus szál, ennek a kefének a sörtéi még többszöri használat után is megtartják alakjukat. A lapos ecset kiválóan alkalmas vizes bázisú festékekhez, mivel a sörte külső és belső oldalán is képes megtartani a festékanyagot.

Surface Brush (ShT) egy kemény és nagyon merev kefe, amely bordázott vagy félig bordázott sörtékből áll. Az ilyen ecsetek a frissen felvitt festék befejezésére és a szabálytalanságok kiküszöbölésére szolgálnak. Általában ezt az ecsetet akkor használják, ha durva és matt felületet kell készíteni.

Az ecsetek keskeny, közepes és széles változatban kaphatók.

A keskeny ecsetek szélessége 1-3 cm. Az ilyen ecsetek kis elemek, vonalak rajzolására, kis, nehezen elérhető területek festésére szolgálnak, valamint belső festésre is használhatók.< /p>

Egy ecset átlagos mérete 3-6 cm. Általában ajtókat, fa ablakkereteket, bútorokat és egyéb közepes méretű tárgyakat festenek.

A legfeljebb 10 cm-es széles ecsetek padlók, mennyezetek, falak festésére alkalmasak.

Ecset kiválasztásakor fontos meghatározni a célját. A fő ajánlások – nagy területekhez vegyen legyeket, kis területek kidolgozásához – kis panel típusú keféket. A fogantyú anyagát általában személyes preferenciák alapján választják ki, de ne feledje, hogy a műanyag fogantyú könnyebben tisztítható, erősebb, mint a fa. Ne feledkezzünk meg a festékek és az ecsetsörték kölcsönhatásáról sem. Az akril anyagokat célszerű szintetikus anyagokkal festeni, az alkid-, olajfestékeket pedig natúr ecsettel érdemes felvinni.

Ecsettároló

Az ecsetek tárolására vonatkozó szabályok egyszerűek, de ezeket gondosan be kell tartani.

A használatok között (például egy napon belül) az ecsetet vízben (vízbázisú festékekhez, ragasztóhoz vagy mészalapokhoz) vagy speciális oldószerben (olajhoz, terpentinhez és száradó olajokhoz) tárolják. felfüggesztett függőleges helyzet. A munka befejezése után a kefét alaposan le kell öblíteni, meg kell szárítani, és szükség esetén speciális védőszerekkel kell kezelni. A hosszú távú tároláshoz általában papírt használnak. Az ecsetek saját élettartammal rendelkeznek. Nem javasoljuk a sérült sörtéjű régi ecsetek használatát, mert rossz minőségű lesz a színezés. Rendszeresen frissítse ecsetkészletét.

Általános ajánlásokat adtunk az ecsetek kiválasztásához. A megfelelő ecset kiválasztásához több jellemzőt is össze kell hasonlítani: a festendő felület típusát, a felületet, a festék fajtáját, az ecset típusát és méretét. Ha kétségei vannak, tájékozódhat vásárláskor, az üzletben, és a gyártó általában feltünteti a szükséges információkat a csomagoláson.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии