Javítás következmények nélkül: mit nem tilos az erkélyeknél és loggiáknál

J

 Lakásfelújítás árak. Egy panellakás felújítási költségei. Egy 60-70 m2-es lakás teljeskörű lakásfelújítási költsége átlagosan 3-3,5 millió Ft-nál kezdődik. Ebből az összegből komoly részt képviselnek a konyha, a fürdő csőhálózatának cseréje, vagy éppen a teljes villamoshálózat javítása. Csak egy panellakás konyha felújítása átlagosan 1-1,5 millió Ft. A fürdőszoba felújítás ára pedig 600.000-800.000 Ft. Érdemes azonban a tervezett költség 20%-át még birtokolnunk, ugyanis mindig adódhatnak olyan láthatatlan problémák, amik menet közben derülnek ki.

A javítások tervezése közben kevesen kerülik az átépítés csábító gondolatait. Ma egy egyszerű megoldás nagyon népszerű, nevezetesen az erkély és a nappali vagy a konyha kombinálása. Az interneten több száz fénykép illusztrálja ennek a megközelítésnek a kényelmét. Még sémákat is kidolgoztak – iroda elrendezése egy loggián, konyharé alakítása, teljes értékű pihenőzóna kialakítása az üvegezett erkélyen, és így tovább.

Az ilyen megoldások nagyon kényelmesek lehetnek. A bökkenő ebben az esetben másban rejlik – mégpedig a terv végrehajtásának jogszerűségében. Tegyük fel, hogy azt tervezte, hogy a konyhát és az erkélyt kombinálja, áthelyezi a tűzhelyet, és ebből az egészből egy teljes értékű étkezőt hoz létre főzőrésszel. És akkor felmerül a kérdés: törvényesek az ilyen változtatások? És nem lesznek utólag pénzbírságok a lakásfelügyelettől?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet átalakítani egy loggiát vagy erkélyt úgy, hogy ne ütközzön problémákba. Itt azonnal fenntartással élünk: a „legálisan” és a „jóváhagyást igényel” különböző fogalmak. A jogi átépítéshez (amely nem sérti a jelenlegi jogszabályok normáit) az esetek csaknem 100%-ában a KTF jóváhagyása szükséges. Erre figyelj. Ne feledje azt is, hogy a jóváhagyási folyamat és az átépítés határai régiónként eltérőek.

Villany és semmi más

Minden erkélyen és loggián tilos radiátorokat és padlófűtést beépíteni fűtésre vagy melegvíz ellátásra. Az egyetlen elfogadható lehetőség az elektromosság. Az ilyen tilalom nagyon egyszerűen magyarázható – ha erkélyt csatlakoztat a vízmelegítő rendszerhez, akkor a teljes fűtött terület megnő, ami további terhelést jelent a ház kazánjára. Ez pedig már tele van kockázatokkal.

Mi a különbség a loggia és az erkély között?

Az erkély a lakótér azon része, amely egy födém töredékén helyezkedik el, és túlmutat a ház körvonalán. Az erkélynek csak egy fala van, és ez a fal mindig az épület külső fala. Ezért az erkély soha nem kombinálható konyhával, lakótérrel, ezt semmilyen ellenőrzés nem fogja jóváhagyni.

 

A képen: az erkélynek csak egy közös fala van a házzal

A loggiának három fala van (ritkábban kettő, ha a sarokban található). Ez a ház teljes értékű része, benne van a vázlatában. A födém, amelyen a loggia található, nem nyúlik túl a ház körvonalain. 2012-ig szabadon koordinálható volt a loggia bekötése a többi lakótérrel.

 

A képen: üdülőterület a loggián

A moszkvai kormány rendeletének (2012. december 26-i 840-PP) kiadása után azonban a moszkvaiak elvesztették a lehetőséget, hogy lakóterüket loggiával kombinálják. Most a moszkoviták csak korlátozott számú változtatáshoz férhetnek hozzá. Jogilag eltávolíthatja az ablakpárkányt, azonban problémák adódhatnak egy ilyen projekt koordinációjával. A BTI csak a számítások eredményei alapján hoz döntést, így ebben az ügyben nagyon könnyen lehet indokolt elutasítást kapni. De még ha a projektet jóváhagyják is, az ajtót mindenképpen ajtóval kell zárni. Sok tulajdonos ebben az esetben a “francia ablakok” segítségével talál kiutat a helyzetből.

 

A képen: a hálószoba és a loggia francia ablakokkal van kombinálva

Mi a legális?

Valójában sokkal több legális módja van az egyesülésnek. Beszéljünk róluk tovább.

Terület bővítése utcával

Nem minden lakástulajdonos tudja, hogy az erkély területe legálisan megnövelhető “elszállítással”. Az eltávolítás azt jelenti, hogy az erkély területe a padlón megnő, és az ablaktömb kifelé nyúlik. Érdekes, hogy a tulajdonosok egy része, miután megismerte ezt a módszert, a legmerészebb projekteket is össze tudja hangolni – beleértve azokat is, amelyek alulról teljesen elzárják a napfény beáramlását a szomszéd szobájába.

 

A fotón: példa az erkély sikeres bővítésére és “eltávolítására”

Az elvihető jó, mert kicsi lévén is további 3-5 métert ad az ablakpárkányon. Ezért az azonos méretű tulajdonosoknak szabad helyet biztosít az ablakpárkány alatt.

A loggia vagy az erkély belsejét tetszés szerint díszítheti – minden ízléshez kész lehetőségek állnak rendelkezésre az interneten. Igény szerint a kibővített erkélyen munkahelyet, pihenőt, étkezőt, tornasarkot stb. lehet kialakítani.

Dolgozzunk a korláttal

Általában nehézség nélkül ki lehet cserélni a kerítést az erkélyen, az ilyen projektekről szinte azonnal megállapodnak. Itt csak az új kerítés súlyát kell figyelembe venni.A terhelési szabványokról pontos tájékoztatást a BTI tájékoztat, de a 200 kg \ m2 értékre összpontosíthat. Válasszon könnyű anyagokat kerítéshez, és nem tévedhet.

Üvegezés

Teljes üvegezést készíthet, ami jelentősen megnöveli a belső térbe jutó napfény mennyiségét. Ez azonban a magánélettől is megfosztja – a teljes üvegezésű erkélyek minden oldalról jól láthatók. Ha nem fél egy ilyen kilátástól, akkor nyugodtan éljen ezzel a lehetőséggel.

 

A képen: üvegezett loggia – pihenőhely

Szauna az erkélyen

A törvény nem tiltja az elektromos készülékek erkélyekre és loggiákra történő felszerelését. Ez pedig azt jelenti, hogy az erkély igazi szaunává varázsolható. Ehhez pedig nem kell más, mint egy elektromos sütő. Egy jó bemelegítés segít enyhíteni a napközben felgyülemlett fáradtságot, egy csésze gyógytea pedig felpezsdít és felvidít. Szeretne gőzfürdőt venni, miközben madártávlatból figyeli a környéket? Hajrá!

Pázsit

A mindent és mindent tereprendezés szerelmeseinek – egy másik nem nyilvánvaló tanács: füvesítsen egy loggiát. A modern technológiák lehetővé teszik a padló helyett valódi füves pázsit lerakását, hasonlóan a tetőkertészethez.Ne feledje azonban, hogy egy ilyen csodára rendszeresen vigyázni kell.

 

A képen: a loggia pázsitja szokatlannak tűnik, de folyamatos gondozást igényel

Nincsenek raktárak!

Nem szabad egy ilyen értékes helyet, mint egy loggiát, a felesleges dolgok unalmas raktárává alakítani. Gondolj egy pillanatra – mit szeretnél itt csinálni? Igyál nyugodtan teát? Munka? Játszani gyerekekkel? Élvezd a kilátást? Minden csak a vágyaidon múlik. És mint már láttuk, ezek megvalósítására számos jogi lehetőség kínálkozik.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии