Mi az esztrich és miért van rá szükség

M

A padlók kiegyenlítése szükséges lépés egy lakás vagy ház minden felújításánál. Ahhoz, hogy a padló egyenletes legyen, ideális durva alapot kell biztosítani. Ehhez padlóesztrichet használnak – egy réteg homok-cement keveréket helyeznek a mennyezet tetejére, szigetelőrétegre vagy durva alapra. Ez a réteg bármilyen padlóburkolat – csempe, laminátum, linóleum – lerakására kész felület lesz.

A szakaszon lévő padló esztrich több rétegből álló “tortához” hasonlít:

A legalsó réteg egy vasbeton alaplemez, majd egy réteg hangszigetelő anyagot, egy réteg vízszigetelő réteget (általában polietilént használnak), egy erősítő hálót, egy réteg cementhabarcsot.

Az esztrich standard összetétele cement, homok és víz meghatározott arányú keveréke. Egyes kifejezetten esztrichréteg készítésére tervezett építőkeverékek tartalmazhatnak lágyítókat, a réteg száradási idejét gyorsító adalékokat. Néha a dagasztás során szálakat adnak hozzá, ami csökkenti a cementréteg zsugorodását a szárítás során. Az egyik vagy másik összetevő mennyiségének beállításával befolyásolhatja az esztrich minőségét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a homok mennyiségének jelentős csökkenése törékennyé teszi a réteget – az ilyen esztrich valószínűleg gyorsan megreped, mivel kevésbé lesz erős.

Nagyon fontos odafigyelni a hangszigetelésre. Sajnos sok vásárló (vagy gátlástalan mesterember) megpróbálja kizárni ezt a tételt, remélve, hogy megtakaríthatja az esztrich végső költségét és általában a javításokat.Nyomatékosan javasoljuk, hogy ne hagyjon fel a padló hangszigetelésével, és ezt a munkaszakaszt mindig különös gonddal végezzük, mivel a lakásban való tartózkodás kényelme a jó hangelnyeléstől függ.

Ne feledje, hogy vannak bizonyos normák és szabályok a csend betartására vonatkozóan a házban. Ezeket be kell tartani, ha el akarja kerülni a más lakásokból származó bérlőkkel kapcsolatos problémákat. Nappal a megengedett zajszint nem haladhatja meg a 40-55 decibelt, éjszaka pedig csak 30-45 decibelt.

Nagyon fontos odafigyelni a hangszigetelésre. Sajnos sok vásárló (vagy gátlástalan mesterember) megpróbálja kizárni ezt a tételt, remélve, hogy megtakaríthatja az esztrich végső költségét és általában a javításokat. Nyomatékosan javasoljuk, hogy ne hagyjon fel a padló hangszigetelésével, és ezt a munkaszakaszt mindig különös gonddal végezzük, mivel a lakásban való tartózkodás kényelme a jó hangelnyeléstől függ.

Ne feledje, hogy vannak bizonyos normák és szabályok a csend betartására vonatkozóan a házban. Ezeket be kell tartani, ha el akarja kerülni a más lakásokból származó bérlőkkel kapcsolatos problémákat. Napközben a megengedett zajszint nem haladhatja meg a 40-55 decibelt, éjszaka pedig csak 30-45 decibel.

Az esztrich fő célja a durva alap kiegyenlítése, de valójában ez a réteg számos más funkciót is ellát:

  • növeli a padló vízszigetelési jellemzőit és szilárdságát;
  • javítja az alap hőszigetelését;
  • lehetővé teszi bizonyos kommunikációk fektetését az esztrich belsejében – vezetékek, csővezetékek, padlófűtési rendszerek;
  • biztosítja, hogy a padlók egy bizonyos szintre emelkedjenek, ha szükséges;
  • ideális vízszintes felületet hoz létre, ami fontos bútorok és háztartási gépek beszerelésénél.

A tökéletesen sík padlónak köszönhetően bármilyen padlóburkolat – linóleum, laminált, parketta vagy műszerezett deszka – hosszú élettartamát biztosítja. Ezenkívül a kiegyenlített padlóra szerelt bútorok nem vetemedik, „borulnak”, esnek. És természetesen a háztartási gépek is megfelelően lesznek beszerelve, ami nagyon fontos az olyan készülékeknél, mint a mosó- és mosogatógépek.

A kötőelemek típusai az anyagtól függően

Esztrich típusa Jellemzők
Nedves Az esztrich keverék sok vizet tartalmaz. Az M300-as betonra hasonlít. A nedves esztrich lerakása után legalább egy hónapot kell várni a teljes száradásra. Lakóépületben általában nem használnak ilyen esztrichet, inkább termelőműhelyeknek vagy hasonló helyiségeknek megfelelő.
Félszáraz Ez a fajta esztrich meglehetősen gyakran használatos. A félszáraz esztrich összetétele kevesebb vizet tartalmaz, mint a nedves esztrich, de több homokot. A félszáraz esztrich gyorsabban szárad, de a szilárdsága kisebb, mint a nedves típusé. Alkalmas apartmanokhoz.
Száraz Ahogy a neve is sugallja, ez egy teljesen száraz típusú esztrich. A felületet speciális száraz keverékkel borítják, a tetejére forgácslap, GVL, rétegelt lemez lapokat helyeznek és rögzítenek. A száraz esztrich nem terheli túlzottan a padlót, az alapozást, és nem kell várni a száradásra, és a száraz esztrich lerakása után azonnal elvégezhető az egyéb javítás.
Önbeálló A mindennapi életben az ilyen esztrichet önterülő padlónak nevezik. A céltól függően az esztrich összetétele eltérő állagú lehet. A keverék külön kiegyenlítése nem szükséges, mivel maga a folyékony készítmény egyenletesen oszlik el a felületen. De egy ilyen esztrich nem tekinthető teljesnek, ezért gyakran használják fedőbevonatként durva alapra fektetve.

A lakásban a legjobb esztrich a száraz vagy félszáraz. Ezt a módszert a réteg meglehetősen rövid száradási ideje és az összes felhasznált anyag megfizethető ára indokolja.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии