Mit kell tudni a tapéta kiválasztásakor

M

A különféle befejező anyagok bősége ellenére a tapéta továbbra is az egyik legkeresettebb termék az építőipari piacon. A festékkel ellentétben a tapéták kellemes tapintásúak, meleg érzetet keltenek, és az új textúrák, színek és felületek még a festészet leglelkesebb tisztelőjét sem hagyják közömbösen.

Mivel ügyfeleink többsége inkább önállóan vásárol finom befejező anyagokat a kulcsrakész lakásfelújításhoz, mi elmondjuk Önnek, melyik tapétát érdemesebb választani, és hogyan vásárolhat okosan.

Az első dolog, amivel találkozni fog egy üzletben, az a szükséges tekercsek száma.

A szükséges mennyiség kiszámításához fontos ismerni a helyiség méreteit (a falak magasságát és hosszát), a kiválasztott tapétatekercs hosszát és szélességét, valamint figyelembe kell venni a minta illeszkedését is.

A falakon lévő tapétacsíkok számát nem nehéz kiszámítani – a padlótól a mennyezetig ezek egész részek, amelyeket „kivágásnak” vagy „csíknak” neveznek.

  • Mérje meg a tekercs szélességét, és húzza végig a mérőszalagot a falon, és számolja meg, hány vágásra lesz szüksége. Az ajtók és ablakok közötti távolság általában nem szerepel ebben a számításban, mivel ezek nem vesznek külön csíkot.
  • Most mérje meg a szoba magasságát, és számítsa ki a javításhoz szükséges tapétatekercsek számát. Általában 10,5 méter van egy tekercsben, de alaposan nézze meg a címkét – egyes gyártók rövidebb és hosszabb tapétatekercseket is készíthetnek.

Vegyünk egy „élő” számítási példát:

A szoba magassága 2,5 méter. A falak hossza 5, 4, 5, 4 méter (teljes hossza 18 méter). A tapétatekercs szélessége 60 cm.A centiméterben megadott teljes hosszt elosztjuk a tekercs szélességével, 1800 cm / 60 = 30 vágást kapunk. Adott szobamagasságon egy tekercsből 4 vágás végezhető (1050 cm tekercshossz / 250 cm szobamagasság). 30 vágás osztva 4-gyel = 7,5 tekercs tapéta, amire szükségünk van.

De ebben a példában nem vettük figyelembe, hogy a helyiségnek van ablaka és ajtója, így a számítás némileg eltérő lesz, figyelembe véve ezeket a paramétereket. Számítást végeztünk azokra a tapétákra is, ahol nem szükséges a minta nagy ismétlődése módosítani – egy ilyen beállítás a tekercs hosszának további 30-60 cm-ébe kerülhet. Azokon a tapétacímkéken, ahol dokkolás szükséges, általában feltüntetik a szükséges alávágási méretet.

Ha páratlan számot kap, kerekítse felfelé a számot. Azt is fontos megjegyezni, hogy minden tekercsnek ugyanabból a kötegből kell származnia, és egyeznie kell az árnyalatokkal.

Fontos! Ne feledje, hogy a „vágás” vagy a faltól a mennyezetig terjedő távolsággal azonos hosszúságú legyen, vagy pár centiméterrel hosszabb – ilyenkor mindig le lehet vágni, de egy rövid darabot nem lehet rögzíteni.

Ezt a számítási példát az általános megértés érdekében hoztuk létre, hogy tapéta vásárlásakor navigálni tudjon. Természetesen, ha cégünknél lakásjavítást rendelnek el, minden számítást magunk végeztünk el, és minden költséget részletezünk a megrendelő számára.

Annak érdekében, hogy a tekercsek számát ne számolják hibásan, és ne legyen elég tapéta, de már nincsenek ilyen tapéták az üzletben, javasoljuk, hogy közvetlenül a beillesztés előtt vásárolja meg.

Annak érdekében, hogy könnyebben dönthessen és kiválaszthassa a megfelelő tapétát, elmesélünk egy kicsit a fajtáikról.

A tapéták teljes besorolását nem tudjuk lefedni, mivel most óriási a választék az üzletekben, de a főbb típusokról és előnyeiről beszélünk.

Tehát a háttérkép a következőképpen osztható fel:

  • Smooth (a név mindent elmond)
  • Dombornyomásos (az ilyen tapéták mintája tapintásra jól látható)
  • Különféle anyagok textúrájának utánzása (a tapéta nagyon természetesen közvetíti a csempe, tégla, vakolat, fém és egyéb befejező anyagok textúráját)

A nedvességállóság mértékétől függően a tapéták a következőkre oszthatók:

  • Klasszikus tapéta, amelyen nincs védő felső réteg, és a szárazon kívül nem tisztítható.
  • Nedvességálló tapéta, amely enyhén nedves ruhával vagy szivaccsal mosható tisztító- és mosószer használata nélkül.
  • Mosható tapéta, amely kibírja a tisztítószeres száraz és nedves tisztítást is.
  • Szuper mosható tapéták, amelyek abban különböznek a fenti típusoktól, hogy nem csak szivaccsal, hanem ecsettel is moshatók, a tisztítási eljárás pedig legalább minden nap elvégezhető.

A háttérképek az alap típusa és a gyártási mód szerint vannak osztályozva:

— papír

Vannak egyrétegűek vagy kétrétegűek, a szilárdság és a nedvességállóság mutatói alacsonyak, gyorsan elhalványulnak a napon és használhatatlanná válnak. Ennek ellenére ez a fajta tapéta továbbra is népszerű, különösen azokban a lakásokban, ahol állatok vagy kisgyerekek élnek – a gyorsan szennyezett tapétákat különösebb sajnálat nélkül ki lehet cserélni.

– bakelit

Az ilyen tapéták felső rétege polivinil-kloridból készül, és kevéssé érzékeny a szennyeződésekre és a mechanikai sérülésekre. Az ilyen tapéták ellenállnak a napfénynek, és típustól függően különböző típusú felületeken használhatók, és a legnépszerűbb textúrákat közvetítik (a selyemtől a kőig).

– töredék

Az erős erősítő szálaknak köszönhetően megbízhatóan védik a falakat a repedésektől és a különböző hibák kialakulásától. Környezetbarátak, tűzállóak, nem mérgezőek, ellenállnak a különböző hatásoknak, nagyon tartósak (több mint 30 év), „életük során” akár 20-szor is festhetők.

—nem szövött

Ennek a tapétának az alapja a viszkóz, amely szilárdságot és rugalmasságot ad a tapétának. Ezek a tapéták nem zsugorodnak és egyáltalán nem nyúlnak a falra ragasztás során. Ez a tapéta többször is festhető.

— textil

A textil (szövet) tapéták papírból vagy nem szőtt anyagból készülnek, az alaprétegre különféle szőtt anyagokat visznek fel. Az ilyen háttérképek megjelenése egy nagyságrenddel magasabb, mint a fentiek mindegyike.Ezenkívül a szövet kiváló hang- és hőszigetelő. Az ilyen háttérképek fő hátránya a szennyezéssel szembeni instabilitás és a magas ár.

A tapéta színének kiválasztásakor a helyiség megvilágítási szintjére, funkcionális céljára, a helyiség méretére és konfigurációjára kell összpontosítani. Most nincsenek alapvető feltételek a tapéta színének kiválasztásához – ebben a szobában élsz, ezért választanod kell, a preferenciáidra összpontosítva. De ha nehéz a választás, javasolhatjuk, hogy forduljon tervező-építészhez tanácsért, vagy egyedi tervezési projektet dolgozzon ki – ez nem olyan drága, de cserébe egy harmonikus belső teret kap, amely hosszú évekig nem zavarja.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии