Padló kiválasztása háziállatok számára

P

Az állattartók legégetőbb témája, hogyan válasszuk ki a számukra megfelelő padlóburkolatot lakásfelújításkor.

Először próbáljuk meg kitalálni, mit jelent házi kedvencet tartani egy lakásban.

Először is, gyapjú, rövid vagy hosszú, de rendszeresen leesik a padlóra és más felületeken marad. Egy másik probléma a kutya vagy macska karmai. Kutyáknál csak a padlóburkolat sérülhet meg, amit a kutyák megrághatnak, megkarcolhatnak a karmukkal. A macskák esetében falakat is adunk hozzá – a macska képes felmászni a falra, szívósan ragaszkodva a tapétához vagy a dekoratív bevonat kiálló részeihez. Nos, ne felejtsük el, hogy a háziállatok közvetlenül a padlón készíthetnek WC-t, nem pedig erre a célra kijelölt helyen. Mindez természetesen siralmas külsőre viszi a lakást.

De ne idegeskedj. Most rengeteg építő- és befejező anyag készül, amelyek között megtalálhatja kedvenc kedvence számára a megfelelőt.

Nézzük meg ma a padlóburkolatot.

1. Szőnyeg. Bármilyen, még szöszmentes szőnyeg sem alkalmas olyan lakásba, ahol macska vagy kutya van. A homok és a gyapjú legalább napi teljes tisztítást igényel, és ebben az esetben a szőnyeg erős allergénforrássá válhat, a poratkák és baktériumok táptalaja.

2. Linóleum. Talán ez a leggyakoribb padlótípus. Kevésbé sérülékeny, könnyen tisztítható, ellenáll a felesleges nedvességnek (ez igaz, ha kiskutyák vannak a házban), nem csúszik és enyhén elnyeli a hangot (vagyis a karmok csattanása kevésbé hallatszik). Ugyanakkor egyes háziállatok még az alaplécek alól is ki tudják húzni a linóleumot, és örömmel rágcsálják. Ebben az esetben csak azt javasoljuk, hogy a linóleum széleit erősen rögzítse a szegélylécek alatt. Ügyeljen a linóleum összetételére is – egyes típusai káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek allergiát okoznak a háziállatok és az emberek számára.

3. Csempe. Ez az anyag is népszerű, de a csempe általában csúszós és hideg. Bár nincs kitéve nedvességnek és mechanikai sérüléseknek. Ha csempét választ, javasoljuk a padlófűtés (padlófűtés rendszer) beépítését és az érdes felület kiválasztását. A csempe közötti hézagok fugázásához használjon könnyen tisztítható anyagokat, mert ha van házi kedvence, akkor ezt gyakran kell megtennie. Vegye figyelembe azt is, hogy a csempe jó választás konyhában, folyosón vagy fürdőszobában, de nem a nappaliban.

És mit válasszunk nappaliba vagy hálószobába?

4. Laminált. Az állatok számára leginkább nem megfelelő anyag. Nem rendelkezik a szükséges hangszigeteléssel, és a kutya minden lépése szinte az egész lakásban hallható lesz (főleg éjszaka). Ez a padló csúszós, az állat nemcsak kényelmetlenül érzi magát, hanem traumatikusan is mozog. A laminátum nem szereti a vizet. Ahogy már mondtuk, az állatok közvetlenül a padlóra készíthetnek WC-t, még ha gyorsan letörli a tócsát, a nedvesség egy része a bevonat alá kerül, és megduzzad, ráadásul kellemetlen szag is megjelenik a bevonat alatt.

5. Parketta. Jellemzői szerint a parketta a legalkalmasabb anyag olyan lakásba, ahol házi kedvencek vannak. Mivel több réteg lakkal van bevonva, nem fél a nedvességtől és a karcolásoktól, nem csúszik, nem okoz allergiát. Az egyetlen dolog, ami elgondolkodtathatja az ilyen fedezet megfelelőségét, az az ár.

6. Parafa padló. Ez egy jó alternatíva a drága parkettához. A parafa lakkal bevont természetes anyag. Az ilyen padlók nem csúsznak, ellenállnak a terhelésnek és a nedvességnek, elnyelik a hangot. A parafa padló önmagában meleg, így nincs szükség padlófűtésre. A kutyatulajdonosok véleménye szerint a parafa padló még a „kölyökkutya” terhelést is könnyedén elbírja – ezek pedig végtelen tócsák, rohangálás, takarítás.

Megjegyzés hozzáadása

Свежие комментарии